Remete-barlang a
Szent Mihály-hegy oldalában

A Dömössel szemben található Szent Mihály-hegy Dunáig lenyúló tömbjét, a Börzsöny déli részén magasodó Ördög-hegy, a Remete-völgy és a Dobozi-orom hármasa tagolja.

A Szent Mihály-hegy Duna feletti sziklaoldalában található Remete-barlang, kizárólag gyalogosan közelíthető meg a Remete-völgy meredek ösvényein keresztül. A barlang bejáratából a Dunakanyar csodálatos panorámája tárul a szemünk elé, amelynek látványában akár esős-ködös időben is gyönyörködhetünk.

A barlang legendája szerint, egy szerzetesnek látomása volt, amelyben a szél fúvásában hallani vélte az angyalok hárfázását. Látomása után visszavonult a Szent Mihály-hegyi barlangba és remeteként élte le további életét.

Az ide vezető ösvény Magyarország egyik legszebb turistaút-szakasza, amely átlagosan 200 méteres magasságban kanyarogva az Ördög-hegyen át kerüli meg a Szent Mihály-hegy déli oldalát.

A Remete-barlangot övező elhagyatott és sajátos hangulatú hegyormán, pár perc erejéig mi is remetének érezhetjük magunkat és megcsodálhatjuk hazánk egyik legkáprázatosabb panorámáját.

Lefogalalnád szálláshelyed?
Itt megteheted!